Τι είναι;
Η έξω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς tennis elbow, είναι μια τενοντοπάθεια με ή χωρίς ρήξη στους τένοντες των εκτεινόντων, συνηθέστερα στο βραχύ κερκιδικό εκτείνοντα τον καρπό. Αυτή η ομάδα μυών είναι υπεύθυνη για την έκταση του καρπού και των περισσότερων δακτύλων του χεριού. Η αιτία είναι τις περισσότερες φορές η υπέρχρηση, δηλαδή επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στον τένοντα, οι οποίοι ξεπερνούν την ικανότητα του για επούλωση. Συνηθέστερα προσβάλλονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών, όχι μόνο τεννίστες αλλά και άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτική εργασία και νοικοκυρές.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Τεχνικά θέματα που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της επικονδυλίτιδας στο τέννις είναι τα παρακάτω:
Κακή τεχνική στο backhand
Αδύναμοι μύες στον ώμο και τον καρπό
Ρακέτα πολύ σφιχτά πλεγμένη ή πολύ κοντή
Xτύπημα της μπάλας εκτός του "sweet spot" της ρακέτας
Παιχνίδι με μπάλα βαριά ή βρεγμένη
Άλλες ασχολίες που σχετίζονται με την εμφάνιση της επικονδυλίτιδας:
Χρωματισμός μεγάλων επιφανειών με πινέλο ή ρολό
Συχνή χρήση αλυσοπρίονου
Συχνή χρήση κατσαβιδιού
Το να κουβαλά κανείς βαριές σακούλες με ψώνια
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε διάφορα επαγγέλματα όπως κρεοπώλες, μουσικοί, οδοντίατροι, ξυλουργοί
Συμπτώματα
Παρακάτω θα βρείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν μόνο μερικά από αυτά:
Ο πόνος ή το κάψιμο εντοπίζονται στην εξωτερική πλευρά του πήχυ ή/και στον αγκώνα. Με τον καιρό τα ενοχλήματα χειροτερεύουν και επεκτείνονται σε όλο το αντιβράχιο μέχρι τον καρπό. Όταν το αντιβράχιο και η παλάμη είναι ακουμπισμένα στο τραπέζι και επιχειρηθεί έκταση του καρπού προς τα πάνω, ο πόνος επανέρχεται. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, ο πόνος μπορεί να επιμένει και στην ηρεμία. Μπορεί κανείς να πονάει ακόμα και προσπαθώντας να σηκώσει ένα ελαφρύ αντικείμενο όπως πχ ένα φλιτζάνι καφέ. Η μείωση της δύναμης σφιξίματος γροθιάς είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της έξω επικονδυλίτιδας.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κυρίως από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Συμπληρωματικά, ο μυοσκελετικός υπέρηχος δίνει επιπλέον πληροφορίες για την ύπαρξη υγρού γύρω από την άρθρωση και για την ύπαρξη οιδήματος ή ρήξεων στους τένοντες των εκτεινόντων. Μία ακτινογραφία μπορεί να δώσει πληροφορίες για πιθανή ύπαρξη αρθρίτιδας ή άλλων αστικών αλλοιώσεων στον αγκώνα. Η μαγνητική τομογραφία στον αυχένα συνιστάται σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε πόνο ριζίτικης αιτιολογίας, ενώ με το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να διερευνηθεί βλάβη σε αυχενική ρίζα ή σε κάποιο νεύρο του άνω άκρου.
Θεραπεία
Τα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα περιλαμβάνουν:
Ανάπαυση και αποφυγή της επιβαρυντικής δραστηριοτητας
Παγοθεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Ασκήσεις διάτασης και έκκεντρης μυικής σύσπασης
Έναν κηδεμόνα ή μια δέστρα για την ανάπαυση και αποφόρτιση του αγκώνα
Σε περίπτωση που οι παραπάνω μέθοδοι δεν παρέχουν ικανοποιητική ανακούφιση, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Θεραπεία με κρουστικά κύματα η οποία δρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ιστών προωθώντας την αναγέννηση και την αποκατάσταση της τενοντοπάθειας. Η θεραπεία αυτή έχει επιπλέον και άμεσο αναλγητικό αποτέλεσμα
Ενέσιμες θεραπείες με ουσίες όπως
κορτικοστεροειδή, ή νεότερες θεραπείες όπως
η αναγεννητική θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και
η θεραπεία με διαλύματα δεξτρόζης (prolotherapy)
Η χειρουργική θεραπεία σπάνια είναι απαραίτητη
Коментари