Αναγεννητική Ιατρική
Τι είναι;
Ορίζεται ως η διαδικασία της αντικατάστασης ή "αναγέννησης" κυττάρων, ιστών ή οργάνων με στόχο την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας.
Το ανθρώπινο σώμα έχει τη φυσική ικανότητα αυτοΐασης με πολλούς τρόπους. Ένα κόψιμο στο δέρμα, ένα κάταγμα οστού, ένα μεταμοσχευμένο ήπαρ έχουν τη δυνατότητα να αναγεννώνται σε μερικές εβδομάδες. Καρδιακά νοσήματα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα είναι μερικά παραδείγματα χρόνιων παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού που δεν αποκαθίστανται μόνες τους. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει διαχείριση των συμπτωμάτων με τη βοήθεια φαρμάκων ή ιατρικών συσκευών.
Η αναγεννητική ιατρική προχωρά ένα βήμα παραπέρα αναζητώντας θεραπείες οι οποίες θα συμβάλουν όχι μόνο στη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά θα βοηθήσουν το ανθρώπινο σώμα να επιδιορθώσει, να αναγεννήσει και να αποκαταστήσει ιστούς, ώστε να πετύχει τη λειτουργικότητα τους και κατ'επέκταση την ευεξία.
Τέτοιες θεραπείες που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας είναι η προλοθεραπεία και το PRP και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παθήσεις τενόντων, όπως η τενοντοπάθεια του αχιλλείου, συνδέσμων, όπως η ρήξη συνδέσμου σε διάστρεμμα της ποδοκνημικής, αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Τι είναι η προλοθεραπεία;
Η προλοθεραπεία είναι μια αναγεννητική θεραπεία που έγκειται στην έγχυση ενός διαλύματος σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει βλάβη και έχει σαν στόχο την αναγέννηση και επανόρθωση του ιστού. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα διάλυμα δεξτρόζης σε συνδυασμό με λιδοκαΐνη (συχνά χρησιμοποιούμενο τοπικό αναισθητικό). Η έγχυση γίνεται σε τένοντες, συνδέσμους και αρθρώσεις, που πάσχουν, ώστε να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση. Μετά την έγχυση του διαλύματος το σώμα ξεκινά τις διεργασίες επανόρθωσης της βλάβης.
Τι είναι το PRP;
Το PRP (platelet rich plasma) ή ελληνιστί Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί κάποιο παράγωγο αίματος του ίδιου ασθενή το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, μεταφέροντάς το με ένεση στην περιοχή της βλάβης συνδέσμων, μυών, τενόντων και αρθρώσεων. Στη συνέχεια κάποιοι παράγοντες που περιέχουν τα αιμοπετάλια ωθούν τον οργανισμό να εκκινήσει τις αναγεννητικές διαδικασίες στην πάσχουσα περιοχή.