top of page

Τι είναι ο φυσίατρος;

H φυσική ιατρική αποκατάσταση είναι μία από τις 37 αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες στην Ελλάδα. Ο φυσίατρος είναι ο ιατρός που στοχεύει στη μέγιστη κινητική και λειτουργική ανεξαρτησία ασθενών που πάσχουν είτε από χρόνιο πόνο είτε από παθήσεις νευρολογικές, ρευματολογικές και ορθοπεδικές οι οποίες επηρεάζουν την κινητικότητά τους. Ένας φυσίατρος ολοκληρώνει πρώτα τις σπουδές του για 6 χρόνια στην ιατρική σχολή και στη συνέχεια ειδικεύεται για άλλα 5 έτη στη φυσική ιατρική και αποκατάσταση σε κλινικές παθολογίας,ορθοπεδικής, νευρολογίας και σε κλινικές αποκατάστασης.

Είναι υπεύθυνος για το συντονισμό της ομάδας αποκατάστασης και τη σωστή παροχή φυσικοθεραπείας, λόγοθεραπείας, εργοθεραπείας, θεραπευτικής άσκησης αφού πρώτα γίνει σωστή διάγνωση του αιτίου που προκαλεί το πρόβλημα με την κλινική εξέταση ή άλλες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Οι θεραπείες αποκατάστασης μπορεί να πραγματοποιούνται από το φυσικο-, λόγο-, έργο θεραπευτή ή από τον ίδιο τον ιατρό με τα χέρια, με βελόνες βελονισμού, με μηχανήματα, με τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή ενέσιμα. Ο φυσίατρος είναι ο γιατρός που είναι εξειδικευμένος στη χρήση συμπληρωματικών κι εναλλακτικών θεραπειών όπως ο βελονισμός, η μεσοθεραπεία, η προλοθεραπεία και το PRP.

  Ο φυσίατρος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να σας συνταγογραφήσει θεραπευτική άσκηση, να σας συστήσει το κατάλληλο είδος άσκησης ανάλογα με την κινητική και καρδιοαναπνευστική σας κατάσταση και να καταγράψει την πορεία της πάθησής σας όσο ασκείστε. Μπορεί να σας συμβουλέψει να φορέσετε κάποιο νάρθηκα ή κηδεμόνα, να προχωρήσετε σε κατασκευή ορθωτικών πελμάτων, να παραγγείλετε το αμαξίδιο που θα σας δίνει τη μέγιστη ανεξαρτησία ή το αμαξίδιο το κατάλληλο για το άθλημα που προτιμάτε. Σας βοηθάει να εκπαιδευτείτε στη χρήση του προσθετικού σας μέλους και να διαλέξετε το κατάλληλο για το χόμπι σας. Σας χορηγεί βοηθήματα καθημερινής ζωής και σας συμβουλεύει για τη σωστη χρήση τους.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζει ένας φυσίατρος άπτονται της ειδικότητας της ρευματολογίας, ορθοπεδικής, νευρολογίας και νευροχειρουργικής, αφορούν αθλητές ή μη, αναπήρους ή μη, ασθενείς με χρόνιο ή οξύ μυοσκελετικό πόνο, έλκη πιέσεως, εγκαύματα, νευρογενή κύστη αλλά και κινητικές δυσλειτουργίες όπως η σπαστικότητα, η δυστονία, η πάρεση.

Οι θεραπείες αποκατάστασης συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία της αρχικής πάθησης.

IMG_6027_edited_edited_edited.jpg

Νικόλαος Λύκος
MD DO FEBPRM

Φυσίατρος

Ο Νικόλαος Λύκος εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) το 1996 και φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1996 έως το 2002 οπότε και έλαβε το πτυχίο Ιατρικής. Την ίδια χρονιά ορκίστηκε Σημαιοφόρος Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού αποφοιτώντας από τη ΣΣΑΣ. 

Το 2004 βρέθηκε στην Ολλανδία ως μέλος του πληρώματος παραλαβής της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς και ως Ιατρός του πλοίου συντόνισε την άρτια οργάνωση της υγειονομικής επιστασίας του. 

Το 2011, μετά από εκπαίδευση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Ασκληπιείο Βούλας, έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συμμετέχοντας με επιτυχία στις εξετάσεις. Είναι επίσης πιστοποιημένος ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και από το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποκατάστασης ( Fellow of European Board of Physical Medicine and Rehabilitation).

Από το 2012 έως το 2017 συνεργάστηκε με τη Euromedica διατελώντας και επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου από το 2014. Από το 2017 συνεργάζεται με τον όμιλο της Βιοϊατρικής ως επιστημονικά υπεύθυνος του ομώνυμου τμήματος.

Με τον ιατρικό βελονισμό ασχολείται από το 2006, οπότε και έλαβε το πτυχίο εξειδίκευσης από τη σχολή Acuscience, στην οποία και διδάσκει από το 2018. Το 2012 έλαβε το πτυχίο της Ιταλικής Σχολής Ωτοβελονισμού GSATN.

Το 2018 απέκτησε τον τίτλο του Dr of Osteopathy μετά από φοίτηση και επιτυχείς εξετάσεις στο National University of Medical Sciences (Spain).

Ιδιώτευσε στην Ηλιούπολη Αττικής από το 2011 έως το 2016 και έκτοτε το ιατρείο του βρίσκεται στην περιοχή του Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα κατέχει τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, στα πλαίσια του οποίου από το 2012 ως ειδικός φυσίατρος κινείται μεταξύ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 414 ΣΝΕN.

Είναι από το 2020 μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Αναγεννητικής Ιατρικής (ΙART).

Συμμετέχει σε πλήθος ελληνικών και ξένων συνεδρίων τόσο ώς σύνεδρος αλλα και ως ομιλητής, και παρακολουθεί στενά τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία με σκοπό να βρίσκεται πάντα στην καρδιά των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου.

IMG_6032_edited.jpg

Ελένη Σολιδάκη
MD PhD FEBPRM

Φυσιατρος

Η Ελένη Σολιδάκη εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη από όπου αποφοίτησε σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό με υποτροφία στη δημόσια υγεία και ακολούθως διδακτορική διατριβή στην επιδημιολογία του  μυοσκελετικού πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Η διατριβή της βασίστηκε σε διεθνή πολυκεντρική μελέτη με συμμετοχή πάνω από 26 χωρών, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκε με αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Εκπαιδεύτηκε στο πλαίσιο της ειδικότητας της Ιατρικής Αποκατάστασης στο νοσοκομείο παίδων Π & Α Κυριακού, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Ασκληπιείο Βούλας.

Εχει εκπαιδευτεί στο Λονδίνο στον ιατρικό βελονισμό στο Βritish Medical Acupuncture Society, στις κινητικές διαταραχές στο Euro-Mediterranean School of PRM στις Συρακούσες, και στις διαταραχές της βάδισης στο European School Marseile στο πανεπιστήμιο της Μασσαλίας.

Εχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολυάριθμα συνέδρια, μεταξύ των οποίων στο πανεπιστήμο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Harvard της Μασσαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και είναι αξιολογητής ιατρικών άρθρων σε πολυάριθμα ιατρικά περιοδικά.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνη στον τομέα ηλεκτρομυογραφήματος στον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και ιατρός της Ακαδημίας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.

Κύριο ενδιαφέρον της είναι οι παθολογίες του περιφερικού νευρικού συστήματος, η εμβιομηχανική της βάδισης και ο μυοσκελετικός πόνος.

bottom of page